Infertilitate si stres: legatura directa

Maria Ilie (14)

Infertilitate si stres? Este o intrebare des intalnita atunci cand vine vorba despre cauzele care pot provoca lipsa aparitiei unei sarcini. Cercetatorii spun ca stresul are un rol foarte important in viata cotidiana: alimentatia, ritmul vietii, relatiile interumane sunt afectate de stres. Inclusiv la nivel fiziologic se produc schimbari atunci cand trecem printr-o perioada stresanta.

La baza stresului se afla frica, intr-o intensitate mai mica sau mai mare. Iar o data cu frica, apare si adrenalina. Trebuie sa stim ca adrenalina inhiba oxitocina, hormonul fericirii. Oxitocina este mai mult decat atat. In timpul actului sexual, acest hormon faciliteaza absorbtia lichidului seminal. Cunoscand toate aceste detalii, putem spune ca da, stresul afecteaza fertilitatea.

sursa: A7TV

Cuplul diagnosticat cu infertilitate – impactul emotional

Cand ne gandim la infertilitate, ne gandim la incercari nereusite de a obtine o sarcina in mod natural si spontan. Iar daca ne gandim la consecinte, irascibilitatea si blamarea sunt primele care apar intr-o astfel de situatie. Cuplul nu intelege ce se intampla, iar comunicarea are de suferit. Cei doi ajung sa nu mai vorbeasca si nu mai aiba o interactiune autentica, bazata pe afectiune.

Femei versus barbati, manifestarea emotiilor

Cand un cuplu se confrunta cu probleme de fertilitate, manifestarea emotiilor este diferita. Femeile vorbesc despre situatia prin care trec, despre cum se simt si ce isi doresc sau ce semnificatie are infertilitatea pentru ele.

sursa: pixabay

In schimb, barbatii aleg sa se interiorizeze si sa se izoleze. Asta duce la aparitia unei probleme majore de cuplu – la disociere. Mai exact, doamnele se simt neintelese, iar barbatii se simt neputinciosi.

Medicina moderna, alternativa pentru cupluri

Psihoeducatia este scopul principal al consilierii psihologice. Exista emotii negative care apar si sunt considerate anormale de catre parteneri. Oamenii au nevoie sa inteleaga ca acest proces nu presupune numai emotii pozitive. Perioada in care ne-am hotarat ca vrem sa avem un copil, dar totusi sarcina nu apare, presupune multe emotii negative, un cumul de ganduri disfunctionale. Consilierea educa asupra a ceea ce cuplul trebuie sa astepte de la acest proces. Problematicile care apar sunt normale. Ele apar la toate cuplurile care trec prin acest proces si care se lovesc de diagnostcul de infertilitate.

Infertilitate si stres: „Totul se intampla cu un motiv.”

Este gandire veche, inradacinata, nesanatoasa, dar greu de demontat din mentalitatea oamenilor, nu doar a romanilor. Oamenii sunt tributari traditiilor, iar cand vorbim de traditie, vorbim si despre religie. Oamenii sunt obisnuiti sa caute simbolistica evenimentelor sau a situatiilor prin care trec. Cuplurile care trec prin acest proces gandesc ca asa a fost sa fie sau chiar ca nu sunt potriviti unul pentru celalalt.

sursa: pixabay

Suport psihologic inainte si dupa de aflarea cauzei infertilitatii

Suportul psihologic este foarte important si inainte de aflarea cauzei infertilitatii, dar si dupa. Atunci cand un cuplu se confrunta cu infertilitatea, partenerul diagnosticat se va simti foarte vinovat, pe cand celalalt va fi usurat. Cuplul trebuie pregatit inainte sa primeasca diagnosticul, trebuie sa inteleaga ca sunt parteneri in acest proces. Partenerul care trebuie sustinut este, in primul rand, cel care primeste diagnosticul, pentru ca el sa poata oferi la randul lui sustinere celuilalt.

Este destul de greu pentru un cuplu infertil sa treaca prin aceasta perioada fara consiliere psihologica. Partenerii au tendinta de a acuza pentru a nu fi acuzati.

Consiliere sau terapie pentru infertilitate si stres

Consiliera psihologica este diferita de terapie, nu exista un obiectiv terapeutic, cu alte cuvinte, nu ne propunem sa rezolvam o problema, ci sa o sustinem. Consilierea inseamna suportul psihologic oferit unei persoane pentru a o ajuta sa depaseasca o situatie dificila.

Terapia inseamna un proces complex, indelungat, in care sunt setate obiective terapetuice, si la sfarsitul caruia vorbim de un punct A din care am pornit si un punct B in care am ajuns. In terapie vorbim despre o persoana cu resurse scazute, care nu poate depasi singura un moment.

Consilierea psihologica pentru cuplurile infertile

Consiliera psihologica este necesara in cazul cuplurilor infertile deoarece partenerii nu stiu la ce sa se astepte intr-un astfel de proces, iar prin consiliere, trecerea este mai usoara.

Consilierea psihologica si terapia inca sunt considerate subiecte tabu, iar foarte multe cupluri refuza sa apeleze la aceste servicii. Motive precum „nu sunt nebun”, „nu am o problema” sau „ce pot sa aflu mai mult decat stiu deja” sunt adesea invocate atunci cand primesc recomandarea de a apela la consiliere sau la terapie.

sursa: pixabay

Pregatirea pentru acceptarea insuccesului trebuie sa apara de la inceput in cadrul terapiei. Chiar daca este un subiect care sperie, insuccesul face parte din procesul de infertilitate, de la inceput pana la sfarsit. Relatia cuplului care trece prin ani de incercari nereusite in obtinerea unei sarcini este modificata dramatic.

Infertilitate, cum sunt afectati partenerii

Barbatii diagnosticati cu infertilitate sunt afectati in mod diferit. In cazul lor, infertilitatea este direct asociata cu impotenta, chiar daca nu exista o legatura intre cele doua. In terapie se lucreaza pe acest aspect, pe disocierea fertilitatii de impotenta.

In cazul femeilor diagnosticate cu infertilitate, lucrurile stau putin diferit. Acestea se exteriorizeaza mai mult decat barbatii, vorbesc despre ceea ce simt si din acest motiv exista tendinta de a spune ca femeile sunt mai afectate. Diagnosticul de infertilitate este devastator pentru ambii parteneri.

Familia are un rol important in sustinerea cuplului infertil, si anume, trebuie sa acorde spatiu celor doi pentru a rezolva acest proces.

Sfaturi pentru cuplurile infertile in raportul dintre infertilitate si stres

Cuplul infertil poate depasi acest moment prin comunicare, mai ales cand vine vorba despre infertilitate si stres. Odata cu exteriorizarea emotiilor, incepe lucrul in echipa. Ambii parteneri trebuie sa vorbeasca despre ceea ce simt, pentru ca exprimandu-si starea ii ofera celuilalt sansa de a oferi ajutor.

Intr-un proces de fertilitate – infertilitate, actul sexual este programat, intensitatea este diminuata, iar acest lucru are un impact devastator. Din acest motiv este esential ca partenerii sa comunice si sa isi aminteasca mereu ce i-a adus impreuna la inceput.

Dorinta de a avea un copil nu vine din egoism. Noi, oamenii, suntem programati genetic sa avem copii. Sunt cupluri care isi doresc copii ca pe propria lor oglinda sau cupluri pentru care viata nu are sens altfel.

Detalii

Cabinetul este amplasat intr-o locatie placuta, intima, unde am incercat sa imbin toata pasiunea mea pentru frumos si psihologie. 

Psiholog Maria Ilie

Psiholog Maria Ilie

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in abordarea depresiei peripartum si in consilierea persoanelor care se confrunta cu probleme in sfera obstetrico-ginecologica.