Histerectomia, impact psihologic

Histerectomia impact psihologic

Mastectomia si histerectomia schimba viata femeii. In ce masura putem controla impactul emotional al acestora si ne putem continua viata? Avem nevoie de suport psihologic? Sunt intrebari la care incerc sa va raspund in articolul de mai jos.

Mastectomia (extirparea unuia sau a ambilor sani) este o interventie cu un puternic impact emotional. Femeile se pot simti mutilate si lipsite de feminitate. Histerectomia, pe de alta parte, este o interventie pe care nu o pot observa cei din jur. Nici macar tu, cea care ai suferit o extirpare a uterului, nu o “vezi” in fiecare zi, asa cum se intampla in cazul mastectomiei. Fiind o interventie interna, are acelasi impact psihologic si acelasi consum emotional?

sursa: A7TV

Ambele interventii sunt considerate a fi mutilante si afecteaza negativ statusul psihologic al femeilor care trec prin aceasta trauma. De fapt, orice interventie ce presupune pierderea unei parti din corpul nostru este considerata o mutilare a integritatii noastre corporale.

Aparatul reproductiv al femeii este asociat cu identitatea feminina, sexualitatea si maternitatea.

Cred ca singura relatie directa si absoluta este cea dintre maternitate si prezenta ori absenta uterului. De regula insa, pentru cele mai multe dintre femeile care ajung la histerectomie, acest rol – cel de mama – a fost deja implinit, iar studiile arata ca aceste femei tind sa treaca mai usor peste trauma, atribuind uterului rolul cuvenit – un organ ce si-a implinit deja functia.

Histerectomia si feminitatea

In ceea ce priveste feminitatea si sexualitatea, lucrurile stau diferit.

Mai pot fi eu oare numita femeie daca nu mai am uterul si ovarele?

Cat de mult imi va fi afectata viata sexuala, capacitatea de a avea orgasm, libidoul daca nu le voi mai avea?

Acestea sunt intrebarile care apar foarte frecvent. Ca sa putem raspunde, avem nevoie sa definim feminitatea si sexualitatea.

sursa: pixabay.com

Ce este feminitatea si ce ne face femei

Indraznesc sa afirm ferm ca in niciun caz prezenta ori absenta unui organ! Putem foarte bine sa avem aparatul reproductiv integru si totusi sa nu ne simtim deloc feminine.

Feminitatea este un construct, un set de atribute ce ne diferentiaza pe noi, femeile, de barbati. Ideea de feminitate difera de la o cultura la alta si s-a modificat de-a lungul timpului. Daca pana acum 50-60 ani, o femeie era feminina daca purta rochie si avea grija de copii, in niciun caz nu mai este valabil astazi.

Relatia dintre feminitate si atractivitate

Ce ramane totusi valabil este relatia dintre feminitate si atractivitate. Desi pare ca histerectomia, fiind o interventie care nu se vede la exterior, nu ar putea avea legatura cu atractivitatea. Totusi, multe femei descriu ca nu se mai simt atractive. Aceasta poveste incepe in pestera, cand femeile care erau considerate a fi bune purtatoare de copii erau si cele mai curtate, protejate, dorite – deci atractive. In prezent, lucrurile s-au schimbat, nu mai traim in pestere, nici la propriu, nici la figurat. Si atunci, intelegand cauza acestei asocieri, o putem desface, putem separa prezenta uterului de ceea se inseamna atractivitate.

Viata sexuala si histerectomia, efecte secundare

Pentru cele mai multe dintre pacientele supuse unei histerectomii, interventia nu este pregatita temeinic in prealabil. Medicul curant prezinta toate implicatiile fiziologice ale operatiei, iar pacienta este externata in doar cateva zile, dupa ce este considerata apta din punct de vedere medical. Din pacate, femeia nu este intotdeauna avertizata de efectele acestei operatii asupra relatiei de cuplu si asupra starii sale psihice.

O schimbare importanta este sesizata in intimitate, pe fondul mai multor factori biologici si psihologici. Chiar si dupa ce recuperarea este completa in urma operatiei, satisfactia sexuala scade. Unii cercetatori explica fenomenul prin rolul pe care colul uterin il joaca pentru producerea unui orgasm. Inlaturarea acestuia prin histerectomie totala implica un risc de diminuare al excitatiei, inhibare sexuala si nasterea unor frustrari cu impact asupra armoniei in cuplu.

sursa: pixabay

Pentru unele femei, problemele sexuale dupa efectuarea unei histerectomii pot fi o continuare a dificultatilor preexistente, in cazul in care afectiunea care a condus la necesitatea acestei interventii s-a manifestat prin dureri si disconfort la contactul sexual. In aceasta situatie, pacienta poate sa evite intru totul relatiile intime in perioada post-operatorie.

Exista, totusi, si cazuri in care histerectomia poate produce reactia opusa. Odata ce simptomele bolii dispar, o femeie poate observa ca receptivitatea sa sexuala creste. Lipsa preocuparii pentru o sarcina nedorita si capacitatea fiziologica de a intretine un act sexual fara disconfort contribuie la o relaxare deplina si la relatii intime mai satisfacatoare. Aceasta evolutie depinde in totalitate de reusita operatiei, stima de sine a pacientei si de armonia din relatia de cuplu.

Reactia partenerului: sprijin emotional sau respingere

Tumultul emotional al unei femei care a suferit o histerectomie poate fi cauzat si de reactia partenerului de cuplu in fata acestei transformari importante. Numerosi barbati nu inteleg pe deplin natura anatomiei feminine si rezultatele functionale ale histerectomiei, asumandu-si numeroase idei preconcepute despre sexualitatea post-operatorie a partenerei de viata.

Odata ce un barbat asociaza indepartarea uterului cu pierderea libidoului si a feminitatii, poate sa aiba initiativa evitarii contactelor intime. Aceasta atitudine poate provoca o suferinta emotionala partenerei de cuplu, deja vulnerabila in urma interventiei cu potential traumatizant. Pe de alta parte, histerectomia poate fi privita si ca pe o experienta care stimuleaza apropierea in cuplu, atunci cand cei doi parteneri comunica, tin cont de nevoile reciproce, isi menajeaza sentimentele unul altuia si se preocupa de solutionarea problemelor sexuale pe orice cale posibila.

Un studiu olandez, publicat in Jurnalul Britanic de Medicina, a descoperit ca placerea sexuala se poate chiar imbunatati in urma unei histerectomii, in cazul pacientelor cu un bun echilibru psihic si o relatie de cuplu implinita.

Detalii

Cabinetul este amplasat intr-o locatie placuta, intima, unde am incercat sa imbin toata pasiunea mea pentru frumos si psihologie. 

Picture of Psiholog Maria Ilie

Psiholog Maria Ilie

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in abordarea depresiei peripartum si in consilierea persoanelor care se confrunta cu probleme in sfera obstetrico-ginecologica.