Sindrom burnout la medici

burnout la medici

Burnout ramane o provocare majora pentru personalul medical, iar exemple de epuizare cu consecinte dezastruoase sunt tot mai dese. Sindromul burnout la medici este cu adevarat o amenintare la adresa personalului din toata lumea.

Sindromul burnout afecteaza persoana in cauza, starea de bine, capacitatea de concentrare si de a oferi servicii medicale de cea mai buna calitate. Este o tematica tot mai discutata, dar cu rezultate nesemnificative in sensul imbunatatirii vietii personalului medical si reducerii burnout la medici.

burnout la medici
sursa: unsplash.com

Burnout la medici: analiza

In raportul anual, Medscape face o analiza a modalitatii in care diferite generatii fac fata presiunii, de la millenials (25-39 de ani) la baby boomers, adica 55-73 de ani. La acest studiu au raspuns in jur de 15.000 de specialisti din 29 de specialitati.

42% dintre medici au raspuns ca au trecut prin starea de burnout in ultimul an, cu o scadere comparativ cu acum 5 ani, cand procentul era de 46.

Cele mai riscante specialitati sunt medicina de urgenta, medicina de familie, medicina interna, neurologia si urologia. Burnout este descris ca un stres pe termen lung, care are drept consecinta epuizare, cinism, detasare de responsabilitati si o lipsa de sens a sinelui.

Varsta cu risc ridicat

Generatia X, cea intre 40 si 54 de ani, se declara mult mai supusa burnoutului comparativ cu celelalte doua categorii, iar femeile par cele mai predispuse. Harvard Business Review noteaza ca femeile nu mai suporta atat de multa munca la locul de munca. Acestea se bazeaza mai degraba pe munca in echipa si evita sarcinile care le-ar ajuta sa iasa in evidenta. Orele interminabile, munca coplesitoare si lipsa sprijinului imping personalul medical aproape de burnout.

Tot timpul alerg sa ajung din urma, inclusiv acasa. Sunt ingrijorat ca raman in urma. Presiunea angajatorului cu privire la numarul de pacienti pe care ii vad este foarte stresanta. Nu exista un echilibru intre viata si munca.Gastroenterolog

Markerii mei de calitate depind de lucruri pe care nu le controlez, cum ar fi faptul ca pacientii nu isi iau tratamentul potrivit indicatiilor si starea lor se inrautateste, adauga un endocrinolog.

burnout personal medical
sursa: unsplash.com

Factori de risc pentru burnout la medici

In medicina, provocarile sunt asemanatoare in intreaga lume, chiar daca sunt factori care pot varia. Doar generatia plus 55 de ani este cea care adauga factorilor de stres computerizarea meseriei ca unul dintre cei mai stresanti factori care duc la burnout.

Birocratia este o sursa generala de stres.

Cei mai afectati se declara tot cei la final de cariera. Millenials se plang ca burnout le afecteaza relatiile. Un medic de obstetrica ginecologie declara ca burnout te face sa te simti frustrat dintr-o multime de motive, inclusiv in viata personala: mancat pe cond de stres, crestere in greutate, somn putin si de proasta calitate sunt doar cateva aspecte. Un chirurg generalist completeaza ca, din cauza burnoutului, a devenit un strain in propria familie: consum de substante interzise, relatii nefericite, dureri insuportabile de spate, fara vacante.

Solutii pentru burnout la medici

In alte tari, cei care se ocupa de mediul de lucru al medicilor au ales varianta de a-l imbunatati prin yoga, cursuri de dezvoltare personala, timpi de relaxare. Nu este suficient. Burnoutul in acest mediu trebuie vazut si tratat ca ceea ce este – o provocare la adresa sistemului medical. In timp ce millenials aleg somnul pentru a se relaxa si deconecta, generatiile mai in varsta prefera miscarea si timpul petrecut singuri.

49% dintre cei intervievati ar accepta un venit mai mic in schimbul timpului liber.

Acum, medicii tind sa vada mai putini pacienti si sa petreaca mai mult timp cu un singur caz. Aceasta duce la o satisfactie profesionala mai crescuta, fapt care poate sa scada burnout si sa prelungeasca perioada activa a unui medic.

Burnout si depresia

Burnout si depresia nu sunt unul si acelasi lucru. Chiar si asa, situatiile de burnout au condus la depresie, fapt recunoscut de personalul medical. 1% dintre ei recunosc ca au avut tentative de suicid. Din nefericire, in SUA, pana la 400 de medici se sinucid anual. Chiar si in aceste conditii, 42% dintre respondenti declara ca nu ar alege metode de relaxare la serviciu sau programe care sa ii ajute sa depaseasca momentele dificile pentru ca nu au incredere in beneficiile acestor metode.

In astfel de situatii, sfatul unui specialist este cel mai potrivit.

sursa: medscape.com

Detalii

Cabinetul este amplasat intr-o locatie placuta, intima, unde am incercat sa imbin toata pasiunea mea pentru frumos si psihologie. 

Psiholog Maria Ilie

Psiholog Maria Ilie

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in abordarea depresiei peripartum si in consilierea persoanelor care se confrunta cu probleme in sfera obstetrico-ginecologica.