Izolarea, ce impact are asupra psihicului si cum ne adaptam la contextul actual de viata

izolare si carantina

Nu cunosc nici macar o persoana a carei viata sa nu fi fost afectata de contextul actual de viata, in aceasta perioada de izolare

Ne adaptam, sau mai bine zis, incercam sa ne adaptam la o viata in care a fi in siguranta inseamna a sta departe de cei dragi, de oameni in general. Iata de ce cum sa rezisti in izolare poate fi o provocare a momentului.

Ori acest aspect este contraintuitiv. Sentimentul de siguranta atunci cand suntem in pericol ni-l da tocmai prezenta celor dragi, in special, si al semenilor in general.

In acest moment insa, fiecare dintre noi reprezinta un pericol. Este greu de acceptat ca simpla ta prezenta poate imbolnavi pe cineva si atunci negam, ne spunem ca noi nu putem fi bolnavi. Nu avem un raspuns rational la intrebarile:

  • Cum de stii acest lucru?
  • Cum poti fi sigur?
  • Esti dispus sa iti asumi responsabilitatea imbolnavirii unei alte persoane?

Nu putem sa ignoram aceste intrebari si sa ne numim apoi persoane responsabile.

izolare la domiciliu
sursa: pixabay.com

Cum sa rezisti in izolare

Fiecare dintre noi are resurse proprii de a face fata acestei perioade. Poate ca aici este cheia – a ne raporta realist si a constientiza ca este doar o perioada. Cu siguranta, fiecare dintre noi a mai trecut prin perioade dificile ce pareau imposibil de tolerat, depasit si acceptat. Si cu toate astea am facut-o, iar dupa acele perioade au urmat altele mai bune.

Poate ca nu pare, insa aceasta este o alta problema de raportare – ne raportam la ideal: “nu imi place sa stau in casa”.

Ce putem face in timpul izolarii

Apelati la ajutor! Comunitatea psihologilor s-a mobilizat, exista asistenta psihologica gratuita pentru persoanele izolate. Imi poti scrie aici.

Cred ca inainte de a iesi din izolare si a te pune in pericol, atat pe tine, cat si pe ceilalti, merita sa ceri ajutor. In aceasta perioada, dovada suprema de iubire este tocmai asumarea responsabilitatii de a sta departe de ei, daca asta ii pune in pericol. Impreuna, de data aceasta, nu inseamna prezenta fizica a unei persoane, ci cea afectiva.

Si totusi, izolarea este grea, este forma suprema a singuratatii. Cum sa rezisti in izolare? Gandindu-te la avantajele pe care le ofera acum aceasta atitudine.

activitati in izolare
sursa: pixabay.com

Detalii

Cabinetul este amplasat intr-o locatie placuta, intima, unde am incercat sa imbin toata pasiunea mea pentru frumos si psihologie. 

Detalii

Cabinetul este amplasat intr-o locatie placuta, intima, unde am incercat sa imbin toata pasiunea mea pentru frumos si psihologie. 

Psiholog Maria Ilie

Psiholog Maria Ilie

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in abordarea depresiei peripartum si in consilierea persoanelor care se confrunta cu probleme in sfera obstetrico-ginecologica.