Terapie de cuplu

Mersul la terapie de cuplu este ca mersul la sala de fitness: daca „muschii emotionali” nu sunt antrenati, sunt slabiti si nu mai pot sustine relatia.

Ce este terapia de cuplu

Terapia de cuplu este destinata cuplurilor care se afla intr-o relatie, casatorite sau nu. Scopul terapiei de cuplu este, asa cum ii spune si numele, de a imbunatati relatia de cuplu. Chiar daca accentul terapiei de cuplu este pus pe cuplu, exista momente in care problemele psihologice individuale ale uneia sau ambelor parti trebuie sa fie abordate.

Terapia include adesea sesiuni menite sa imbunatateasca rezolvarea problemelor, sa dezvolte abilitati de comunicare si sa identifice obiectivele vietii si responsabilitatile de relatie. Terapia ofera instrumentele si tehnicile necesare pentru a rezolva conflictele si obstacolele cu care se confrunta un cuplu.

sursa: pixabay.com

Motive frecvente pentru care un cuplu ajunge la terapie:

• infidelitate
• dezacorduri financiare
• disfunctionalitati sexuale
• schimbari majore din viata/ casatorie sau aparitia unui copil

Cum te ajuta terapia de cuplu

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie in care un terapeut cu experienta clinica care lucreaza cu cupluri ajuta doua persoane implicate intr-o relatie romantica sa inteleaga relatia lor, sa rezolve conflictul si sa imbunatateasca satisfactia relatiei folosind o varietate de interventii terapeutice. 

Cum se desfasoara terapia de cuplu

Terapia de cuplu va incepe, de regula, cu cateva intrebari standard de interviu cu privire la istoricul relatiei, precum si unele explorari in familia de origine, a valorilor si a contextului cultural al fiecarui partener. Daca este necesar, terapeutul ar putea folosi sesiunile initiale pentru interventia in criza.

Specialistul va ajuta cuplul in identificarea problemei care va fi in centrul atentiei si al scopului de tratament, stabilirea obiectivelor tratamentului si planificarea unei structuri pentru tratament.

In timpul fazei de tratament, terapeutul va ajuta cuplul sa inteleaga dinamica relationala care mentine problema, in timp ce ii va ajuta pe ambii parteneri sa inteleaga fiecare dintre rolurile lor in interactiunile disfunctionale. Acest lucru ii poate ajuta sa schimbe modul in care se percep relatia si reciproc.

sursa: pixabay.com

Desi obtinerea de cunostinte este importanta, un alt aspect crucial al terapiei de cuplu implica schimbarea comportamentelor si a modurilor de interactiune intre ele. Specialistii vor atribui adesea teme pentru a aplica abilitatile invatate in terapie in interactiunile de zi cu zi ale partenerilor.

Rolul unui terapeut in intermedierea conflictelor de cuplu

Intr-o relatie exista trei parti ale povestii: partea ei, partea lui si adevarul.

Rolul terapeutului este de a fi obiectiv si de a-i ajuta pe cei doi atunci cand nu reusesc sa comunice eficient.
Terapia de cuplu nu trebuie privita doar ca o solutie intr-un moment de criza, ci ca un aspect integrant al unei relatii sanatoase si echilibrate.
Terapia este un cadru in care partenerii pot atinge subiecte sensibile, cum ar fi cele despre viata sexuala si despre multumirile pe care le au.
Comunicarea este un alt motiv de ingrijorare in cuplu. Ambii parteneri simt nevoia sa fie ascultati si sa primeasca asigurari ca mesajul lor a ajuns la partener.

Conform cercetatorilor americani de la Asociatia Terapeutilor de Cuplu, 93% dintre cuplurile care au participat la sedinte de terapie au declarat ca au primit instrumentele necesare pentru a-si rezolva problemele. Cuplurile au mai declarat ca au constatat si o imbunatatire privind starea de sanatate si o functionare mai buna la locul de munca.