Sindromul burnout

Burnout este inclus in a 11-a Revizuire a Clasificarii Internationale a Bolilor (ICD-11) ca fenomen ocupational. Atentie! Sindrom burnout nu este clasificat ca o conditie medicala.

Sindrom burnout, pe scurt

  • sentimente de epuizare sau epuizare a energiei
  • cresterea distantei mentale de la locul de munca sau sentimente de negativism sau cinism legate de locul de munca
  • eficacitate profesionala redusa
Un studiu Gallup din 2019, realizat pe aproximativ 7.500 de lucratori cu norma intreaga, a constatat ca 23% erau deseori in „modul de burnout”. Aproximativ 44% au intrat „uneori” intr-un mod de burnout.
terapie burnout
sursa: unsplash.com

Organizatia Mondiala a Sanatatii: Burnout se refera in mod special la fenomene in contextul ocupational si nu ar trebui aplicat pentru a descrie experientele din alte domenii ale vietii.

Cum apare burnout

Ne asumam tot mai multe responsabilitati la locul de munca, stam ore intregi peste program si incepem sa uitam cand am ajuns sa fim atat de ocupati. Cel care plateste pretul pentru stresul la care ne supunem in fiecare zi este corpul nostru.

Stresul cronic si epuizarea resimtita la locul de munca au ajuns sa fie o conditie medicala cunoscuta sub denumirea de sindrom burnout.

Este o stare de epuizare emotionala fizica si mentala cauzata de stresul excesiv prelungit. Burnout apare atunci cand te simti coplesit, epuizat emotional si nu poti face fata cerintelor constante.

Persoanele care trec prin astfel de situatii ajung sa isi piarda motivatia si interesul fata de rolul pe care si l-au asumat initial. Efectele negative ale burnout vor fi resimtite in fiecare aspect din viata unei persoane – viata sociala, personala si profesionala. Pe termen lung, corpul va fi deasemenea afectat, devenind vulnerabil in fata anumitor boli.

Cauze pentru sindrom burnout

Burnout apare adesea din cauza locului de munca, insa nu este singurul factor declansator. Orice persoana care se simte suprasolicitata sau subevaluata, care nu a avut concediu de o buna perioada de timp poate suferi de burnout. Acest sindrom poate aparea inclusiv la mamele care isi dedica timpul exclusiv cresterii copilului.

Stilul de viata si personalitatea fiecaruia contribuie, deasemenea, la declansarea burnout. Modul in care reactionam in situatiile stresante sau felul in care privim lumea atunci cand suntem coplesiti joaca un rol important atunci cand vorbim despre sindromul burnout.

combatere stres la loc munca
sursa:unsplash.com

Tratament in caz de sindrom burnout

Burnout apare gradual, iar semnele si simptomele sunt subtile la inceput. Acestea se vor agrava pe masura ce trece timpul.

Primul pas in combaterea burnout este intelegerea factorilor care au contribuit la declansarea lui. Fara abordarea fiecarui factor, vei fi intotdeauna predispus la burnout.

Consilierea psihologica si terapia ar trebui privite ca o metoda normala de a depasii situatii dificile. Abordeaza problemele emotionale, sociale sau de munca, si se concentreaza pe stresuri tipice din viata oamenilor.

Un consilier psihologic te va ajuta sa depasesti problemele emotionale si sa iti imbunatatesti starea de bine.

Unele studii au aratat ca stresul poate ajuta la stimularea motivatiei unei persoane, imbunatatindu-i performanta mentala pe termen scurt. Aceasta a fost concluzia unui studiu de la Universitatea din California.

Nu este nimic pozitiv in privinta sindromului burnout. Diferenta dintre burnout si stresul legat de munca este punctul in care acesta devine o problema serioasa de sanatate.

Tania Diggory, trainer pentru sanatate mentala
sursa: Medical News Today

Angajatii care sufera de burnout au o probabilitate mai mare cu 63% de a-si lua o zi de concediu medical si prezinta un risc cu 2,6 ori mai mare de a cauta activ un alt loc de munca comparativ cu cei care nu se confrunta cu aceasta problema. Chiar daca raman, de obicei au o incredere cu 13% mai mica in performanta lor comparativ cu alti colegi.

Cele mai stresante meserii

Tot potrivit Gallup, profesiile cu cel mai mare risc de burnout sunt cele din: sanatate, politie, invatamant si servicii pentru clienti. Alte profesii care au raportat niveluri ridicate de burnout includ avocati si academicieni. 

Stiai ca?

Termenul de „burnout” a fost folosit prima data in 1974, de catre Herbert Freudenberger. Cercetatorul caracteriza sindromul printr-o serie de simptome fizice si psihice. Epuizarea fizica rezultata dintr-un volum mare de cerinte la locul de munca, dureri de cap, insomnie, irascibilitate sau gandire limitata sunt cateva dintre ele.