Psihoterapie individuala

Psihoterapia este un termen general pentru tratarea problemelor de sanatate mintala cu ajutorul psihologului sau al psihoterapeutului. Poate fi de grup sau psihoterapie individuala.

Psihoterapia te ajuta sa inveti cum sa preiei controlul vietii tale si sa raspunzi la situatii provocatoare, cu abilitati sanatoase de a face fata.

Exista o multitudine de tipuri de psihoterapie, fiecare cu propria abordare. Tipul de psihoterapie potrivit pentru tine depinde de situatia ta. 

Psihoterapie individuala: cand ne ajuta

Psihoterapia poate fi de ajutor in tratarea majoritatii problemelor de sanatate mintala, inclusiv:

  • tulburari de anxietate, cum ar fi tulburari obsesiv-compulsive (TOC), fobii, tulburari de panica sau tulburari de stres posttraumatic (PTSD);
  • tulburari de spirit, cum ar fi depresia sau tulburarea bipolara;
  • dependente, cum ar fi alcoolismul, dependenta de droguri sau jocurile de noroc compulsive;
  • tulburari alimentare, cum ar fi anorexia sau bulimia;
  • tulburari de personalitate, cum ar fi tulburarea de personalitate liniara sau cea dependenta;
  • schizofrenie sau alte tulburari care determina detasarea de realitate (tulburari psihotice).

Nu toti cei care beneficiaza de psihoterapie sunt diagnosticati cu o boală psihică. Psihoterapia poate ajuta in situatii de stres ori de conflict care pot afecta pe oricine.

De exemplu, va poate ajuta:

  • sa rezolvati conflictele cu partenerul sau cu altcineva din viata dvs.;
  • sa ponderati anxietatea sau stresul din cauza muncii sau a altor situatii;
  • sa faceti fata schimbarilor majore de viata, cum ar fi divortul, moartea unei persoane dragi sau pierderea unui loc de munca;
  • sa inveti cum sa gestionezi reactii nesanatoase, cum ar fi furia rutiera sau comportamentul pasiv-agresiv;
  • sa vorbim despre o problema de sanatate fizica continua sau grava, cum ar fi diabetul, cancerul sau durerea de lunga durata (cronica);
  • sa va recuperati dupa abuzuri fizice sau sexuale, ori atunci cand ati fost martori ai unui episod cu violenta;
  • sa faceti fata problemelor sexuale, indiferent daca au o cauza fizica sau psihologica;
  • sa dormiti mai bine, dacă aveti probleme sa dormiti sau sa dormiti (insomnie).

In unele cazuri, psihoterapia poate fi la fel de eficienta ca medicamentele, cum ar fi cele antidepresive. Cu toate acestea, in functie de situatia specifica, psihoterapia poate sa nu fie suficienta pentru a usura simptomele unei afectiuni de sanatate mintala. Este posibil sa fie nevoie si de medicamente sau alte tratamente.

Riscuri

In general, exista putine riscuri in psihoterapie. Totusi, deoarece poate explora sentimente si experiențe dureroase, te poti simti uneori inconfortabil din punct de vedere emotional. Cu toate acestea, orice riscuri sunt reduse la minimum prin colaborarea cu un terapeut experimentat, care poate corespunde tipului si intensitatii terapiei cu nevoile tale.

Pregatire pentru psihoterapie individuala

Gasiti un terapeut. Cea mai utilizata metoda este recomandarea. Sigur ca poti opta pentru a gasi un specialist in mod individual, fara referinte de la oameni apropiati si de incredere.

Intelegeti costurile. Daca aveti o asigurare de sanatate, aflati ce acoperire ofera pentru psihoterapie. Vorbim in special de asigurarile private.

Examinati-va preouparile. Inainte de prima intalnire, ganditi-va la ce probleme doriti sa lucrati. Sigur ca puteti discuta cu terapeutul dvs. pentru un punct de plecare eficient.

Verificati calificarile. Inainte de a vedea un psihoterapeut, verificati-i fondul, educatia, certificarea si autorizarea. Psihoterapeutul este un termen general, mai degraba decât un titlu de post sau o indicatie despre educatie, formare sau licenta.

Psihoterapeutii instruiti pot avea o serie de titluri de munca diferite, in functie de educatia si de rolul lor. Majoritatea au un master sau un doctorat cu pregatire specifica in consiliere psihologica. Medicii specialisti in sanatate mintala (psihiatri) pot prescrie medicamente, precum si psihoterapie.

La ce sa va asteptati

Prima sesiune de psihoterapie individuala

La prima sedinta de psihoterapie, terapeutul aduna de obicei informatii despre tine si nevoile tale. Vi se poate cere sa completati formulare despre sanatatea dvs. fizica si emotionala actuala si trecuta. Poate dura cateva sesiuni pentru ca terapeutul sa inteleaga pe deplin situatia si preocuparile, si pentru a indica cea mai buna abordare sau cale de actiune. Tot prima sesiune este, de asemenea, o ocazie pentru tine de a-ti intervieva terapeutul pentru a vedea daca abordarea si personalitatea lui vor functiona pentru tine.

Asigura-te ca intelegi:

  • ce tip de terapie va fi utilizata
  • obiectivele tratamentului
  • durata fiecarei sesiuni
  • de cate sedinte de terapie poti avea nevoie

Nu ezita sa pui intrebari oricand in timpul intalnirii. Daca nu te simti confortabil cu primul psihoterapeut pe care l-ai ales, incearca pe altcineva, caci o psihoterapie eficienta depinde de potrivirea cu terapeutul tau.

Incepem psihoterapia!

In general, sedintele sunt o data pe saptamana si dureaza, in medie, intre 45 si 60 de minute. Sesiunile de grup se pot desfasura si in locuri mai putin conventionale ori in unitatea de tratament, daca ati fost internat pentru asta.

Tipuri de psihoterapie

Exista o serie de tipuri eficiente de psihoterapie. Unii functioneaza mai bine decat altii in tratarea anumitor afectiuni, asa cum si eu am ales o specializare in zona peripartum, atat pentru consiliere individuala, cat si de grup, la care am adaugat consiliere pentru situatii tip interventii sau patologii din sfera obstetrica-ginecologie. In multe cazuri, terapeutii folosesc o combinatie de tehnici. Terapeutul ia in considerare situatia si preferintele dvs. specifice pentru a determina care abordare va poate fi cea mai potrivita. Desi există multe tipuri de terapii, unele tehnici de psihoterapie s-au dovedit a fi eficiente includ:

  • terapia cognitiv-comportamentala (CBT), care poate ajuta la identificarea convingerilor si a comportamentelor nesanatoase, negative, si a le inlocui cu cele sanatoase, pozitive;
  • terapia dialectica a comportamentului, un tip de CBT care invata abilitati comportamentale pentru a va ajuta sa gestionati stresul, sa va gestionati emotiile si sa va imbunatatiti relatiile cu ceilalti;
  • terapia de acceptare si de angajament, care va ajuta sa constientizati si sa va acceptati gandurile si sentimentele si sa va angajati sa faceți schimbari, sporind capacitatea dvs. de a face fata si de a va adapta la situatii;
  • terapii psihodinamice si de psihanaliza, care se concentreaza pe cresterea constientizarii gandurilor si comportamentelor inconstiente, dezvoltarii unor noi perspective asupra motivatiilor tale si rezolvarea conflictelor;
  • psihoterapie interpersonala, care se concentreaza pe abordarea problemelor legate de relatiile dvs. actuale cu alte persoane, pentru a va imbunatati abilitatile interpersonale – modul in care relationati cu ceilalti, cum ar fi familia, prietenii si colegii.
  • psihoterapie de sprijin, care va consolideaza capacitatea de a face fata stresului si situatiilor dificile.

Psihoterapia este oferita in diferite formate, inclusiv sesiuni de psihoterapie individuala, de cuplu, de familie sau de grup si poate fi eficienta pentru toate grupele de varsta.

Psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental specializat pe depresie peripartum.

Evaluare
100%
Consiliere
100%
Psihoterapie
100%