Grup de suport pentru depresie peripartum

Un element important in tratarea depresiei postpartum este terapia. Terapia vine in mai multe forme, inclusiv terapie de grup cunoscute sub numele de grupuri de suport, asa cum este si un grup de suport pentru depresie peripartum.

Ce sunt grupurile de suport

Grupurile de suport reprezinta un adjuvant al tratamentului depresiei peripartum. Sunt deosebit de utile pentru mame si pentru femeile insarcinate, dar pot beneficia de ele si partenerul, prietenii ori familia.

Grupurile de suport sunt intalniri facilitate profesionist intre cei afectati de depresia peripartum. Sedintele de grup au loc regulat. Acestea sunt, de obicei, conduse si moderate de un terapeut, consilier, psihiatru, medic sau alt profesionist in sanatate mintala, cum ar fi o asistenta de specialitate. Aceste intalniri structurate acopera de obicei o serie de subiecte, inclusiv:

 • povesti personale unice
 • abilitati de a face fata
 • provocari
 • feedback-ul tratamentului
 • povesti de succes

Cum ajuta un grup de suport pentru depresie

Grupurile de suport sunt utile pentru oricine sufera de depresie peripartum. Ele ofera incurajare comuna, confort si sfaturi intr-un cadru sigur. Deoarece grupurile de sprijin se intampla intr-un mediu incluziv, ele ii ajuta pe cei afectati de PPD sa se simta acceptati, intelesi si validati in demersul lor.

Beneficiile grupurilor de suport

Exista mai multe avantaje ale participarii la grupuri de suport, cum ar fi:

 • Optiuni de tratament obisnuite si permanente. Deoarece grupurile de suport au loc semestrial, saptamanal sau bi-saptamanal, acestea sunt benefice in furnizarea de terapie constanta si continua pentru cei afectati. De asemenea, ajuta la asigurarea stabilitatii si a rutinei.
 • Accesati tratamentul pe care il aveti la indemana. Grupurile de suport sunt o forma accesibila de terapie. Acest lucru le face mai accesibile celor care nu pot sa platească pentru altfel de tratament.
 • Construiti conectivitate social. Deoarece persoanele care se confrunta cu depresie sunt susceptibile sa se izoleze, grupurile de sprijin construiesc conectivitatea sociala intre membri.
 • Primeste validare emotionala. Multe persoane care sufera de depresie peripartum simt vinovatia si rusinea teribila pentru simptomele lor. Grupurile de suport ajuta la ruperea stigmatizarii si ofera validarea sentimentelor, a gandurilor si a emotiilor traite. Acest lucru ii ajută pe cei afectati sa isi accepte si mai mult starea si sa devina mai deschisi la posibilitatile de tratament si de recuperare.
 • Participati la un mediu sigur si care nu va nejudeca. Suferinta in tacere este frecventa la depresia peripartum. Grupurile de sprijin ajuta la protejarea identitatii membrilor si ofera sfaturi fara a judeca, ele nefiind impartasite cu familia, prietenii sau angajatorii.
 • Facilitat de furnizorii profesionisti de ingrijire a sanatatii. Toate intalnirile sunt conduse si facilitate de furnizorii de servicii medicale profesioniste. Acest lucru te asigura ca sfaturile sunt reale si utile tratamentului,iar expertii ofera abilitati de coping.
 • Dezvoltati o intelegere mai profunda a starii tale. Grupurile de suport ajuta, de asemenea, la furnizarea de educatie despre depresia postpartum, astfel incat membrii sa inteleaga mai bine cum si de ce sunt afectati.
 • Aflati care sunt abilitatile sanatoase pentru a face fata unor situatii. Grupurile ofera instrumente si abilitati practice pentru abordarea si tratarea simptomelor.

Tipuri de grup de suport pentru depresie

Deoarece depresia postpartum poate afecta pe oricine, nu doar pe mame, exista multe tipuri de grupuri de sprijin disponibile tuturor.

Gravidele si mamele afectate

Cel mai frecvent, grupurile de sustinere a depresiei peripartum sprijina gravidele si proaspetele mame, deoarece sunt grupul principal afectat de simptomele PPD.

Grup de suport pentru depresie pentru sotii afectati

Grupurile de sprijin sunt de asemenea disponibile pentru partenrii afectati de depresia peripartum. Desi nu este o comuna, este important ca partenerilor sa li se ofere sprijin si resurse pentru a-i impiedica sa sufere in tacere.

Grup de suport pentru depresie pentru familii afectate

Depresia poate afecta familii intregi si cercuri sociale. Grupurile de suport sunt disponibile pentru membrii familiei sau prietenii mamelor care se lupta cu depresia. Acest lucru poate fi valoros daca si persoanele dragi sufera de depresie sau daca vor sa ajute femeia afectata.

Grup de suport pentru depresie pentru cuplurile afectate

Un rezultat nefericit, dar obisnuit al depresiei peripartum sunt problemele conjugale. Grupurile de suport sunt disponibile in special pentru cuplurile care se confrunta cu depresie postpartum. Aceste grupuri ofera sfaturi si incurajari utile noilor parinti. Sunt benefice daca intampinati provocari conjugale, cautati o comunicare mai buna sau cautati modalitati sanatoase de a va sprijini reciproc.

Psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental specializat pe depresie peripartum.

Evaluare
100%
Consiliere
100%
Psihoterapie
100%