Testele standardizate cu referire la norme pot fi uneori completate cu proceduri de evaluare informale, cum ar fi teste proiective sau chiar teste de cariera. Evaluarea informala este vasta, dar testarea informala trebuie utilizata prudent, neavand o validitate stiintifica clara.
Psihologii incearca sa utilizele informatiile culese prin evaluarea psihologică si sa realizeze o imagine cuprinzatoare a persoanei testate. Recomandarile se bazeaza pe toate rezultatele evaluarii, dar si din discutiile cu colegii, familia si alte persoane care ar putea aduce clarificari cu privire la comportamentul persoanei in diferite situatii.
Discrepantele majore dintre constatari trebuie rezolvate inainte de luarea oricaror decizii de diagnostic sau a unor recomandari pentru tratament. Evaluarea psihologica nu este niciodata concentrata pe un singur scor sau un singur test. Fiecare persoana are o serie de competente care pot fi evaluate prin mai multe metode. Un psiholog este acolo pentru a evalua competentele, dar si limitarile persoanei, si sa realizeze un raport obiectiv si util. Un raport de evaluare psihologica nu va constata doar punctele slabe constatate in testare, ci si cele forte.